Ūdens kvalitāte smidzināšanai

Ūdens kvalitāte smidzināšanai

Ūdens kvalitāte būtiski ietekmē smidzinājuma efektivitāti. Uzziniet, kā ūdens pH un cietības regulēšana uzlabo augu aizsardzības līdzekļu darbību.

Dalīties ar:

Ūdens kvalitātes ietekme uz smidzinājuma kvalitāti

Pēdējo gadu laikā arvien biežāk ir dzirdamas zemnieku sūdzības par kādu augu aizsardzības līdzekļu nedarbošanos, efektivitātes zudumu vai problēmām veidojot tvertnes maisījumus. Visbiežāk tiek piesaukti tieši insekticīdi, kā arī produkti, kuru sastāvā ir darbīgā viela glifosāts. Tas liek aizdomāties vai tiešām problēma ir rodama produktos vai tomēr ūdens kvalitātē- kas ir pamats jebkuram tvertnes maisījumam.
Gadu gaitā ir veikti dažādi ūdens kvalitātes mērījumi, vilktas paralēles dažādām sakritībām un ir secināts, ka lielākie vaininieki ir tieši ūdens reakcija (ūdens pH), kā arī karbonātu un bikarbonātu daudzums ūdenī jeb ūdens cietība. pH ir skaitlis, kas raksturo ūdeņraža jonu koncentrāciju šķīdumā jeb zinātniski ūdeņraža jonu aktivitātes negatīvais decimāllogaritms, kas raksturo skābumu un bāziskumu. Ūdens pH ir atkarīgs no kalcija, magnija, kālija un nātrija karbonātu un bikarbonātu koncentrācijas ūdenī. Šie rādījumi vienmēr būs mainīgi dažādos valsts reģionos un ūdens ņemšanas vietās. 2022. gadā Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra veiktā pētījumā par ūdens pH dažādos reģionos dzeramā ūdens akās tika noskaidrots- lielākoties valstī ūdens pH ir robežās no 7–8 (skat. attēlu).

Latvijas Ģeoloģijas un vides meteoroloģijas centra veiktais pētījums par ūdens pH dzeramā ūdens akās dažādos reģionos 2022. gadā.
Latvijas Ģeoloģijas un vides meteoroloģijas centra veiktais pētījums par ūdens pH dzeramā ūdens akās dažādos reģionos 2022. gadā.

Cilvēka organismam šāds ūdens ir atbilstošs, taču smidzinājumu veikšanai noteikti nē. Ūdens pH varam noteikt ar ūdens pH metriem vai ar lakmusa papīriņiem- tiem noteikti būtu jābūt katra lauksaimnieka īpašumā. Veidojot tvertnes maisījumus ir svarīgi pirms tam noteikt kāds ir ūdens ņemšanas vietā esošais pH rādījums. Tāpat kā augsnē, tā arī smidzinātājā iepildītais ūdens ar neatbilstošu ūdens reakciju, mazinās barības elementu uzņemšanos un paātrinās augu aizsardzības līdzekļos esošo darbīgo vielu ātrāku noārdīšanos (efektivitātes samazināšanos).

Dažādām darbīgajām vielām ir nepieciešama atšķirīga ūdens reakcija.

Piemēram, darbīgā viela glifosāts-atbilstošs ūdens pH ir 4,5-5,5. Glifosāta efektivitāte pie pH 9 samazināsies uz pusi 10 minūšu laikā. Tātad- mēs pa šo laiku nemaz nevaram paspēt ar smidzinātāju nokļūt uz lauka. Līdzīgi arī ar dažādiem insekticīdiem- to efektivitāte uz pusi noārdās ļoti strauji jau pie ūdens pH 7. Šeit arī rodas jau iepriekš minētās problēmas ar dažādiem augu augšanas līdzekļiem, dažādām darbīgajām vielām un to efektivitātes samazināšanos.

Ja ūdens reakciju varam noteikt mājās paši, ar atbilstošiem un brīvi pieejamiem mērinstrumentiem, tad ūdens cietības nomērīšanai būs jāsauc palīgā speciālists ar mērierīci RQflex (piemēram Rovensa Next konsultants). Ūdens cietība ir dabīgo ūdens īpašību kopums, kas saistīts ar sārmzemju metālu saturošu sāļu, visbiežāk kalcija un magnija sāļu, koncentrāciju ūdenī. Tā dalās karbonātu (pārejošā) un nekarbonātu (nepārejošā) cietībā. Tvertnes maisījumam izmantotā ūdens gadījumā mūs interesē tieši karbonātu jeb pārejošā cietība – tad, kad ūdenī ir hidrogēnkarbonāti (visbiežāk Ca(HCO3)2 un Mg(HCO3)2).

Ūdens cietība neatstās ietekmi uz augu aizsardzības līdzekļu darbīgās vielas noārdīšanos, bet gan uz tās bloķēšanu.

Kalcija un magnija joni “aplīp” ap darbīgo vielu, to saista un tā nespēj nonākt augā caur lapas kutikulu. Līdzīgi kā iepriekš minēts par ūdens pH pētījumiem Latvijā, tā arī ir veikti pētījumi par ūdens cietību dažādos valsts reģionos (skat. attēlu).

Pētījumi par ūdens cietību.dažādos valsts reģionos.
Pētījumi par ūdens cietību dažādos valsts reģionos.

Arī mūsu komandai, veicot dažādus mērījumus visā Latvijā, ir izdevies secināt vairākas nianses. Visbiežāk cietākais ūdens būs tieši dziļurbumos vai ūdens tilpnēs, kuras tek vai atrodas reģionos, kur augsnes auglīgā virskārta ir sekla- dolomīta slānis ir ļoti tuvu augsnes virskārtai. Ikdienā veicot šos mērījumus esam secinājuši- Latvijā ir gan smidzināšanai atbilstošas kvalitātes ūdens (tas gan ir reti), gan kritiski sliktas kvalitātes ūdens. Tirgū ir pieejami daudz un dažādi ūdens korektori, taču tie lielākoties samazina tikai ūdens pH, ūdens cietību nemainot. Taču šie rādījumi ir labojami pateicoties pāris soļiem un darbībām- mēs esam viena zvana, ziņas vai e-pasta attālumā. Rovensa Next komanda veiks Jūsu saimniecības ūdens kvalitātes mērījumus un parādīs labāko  risinājumu kvalitatīvai tvertnes maisījuma sagatavošanai.

Kā mēs varam Jums palīdzēt:

Izmantojot biorisinājumus, kas izstrādāti, lai apmierinātu kultūraugu vajadzības no sēklas līdz plauktam.

Pēc produktu kategorijas

Lauksaimniecības bionuzturība

Lauksaimniecības palīgvielas un korektori

Pēc audzētāja vajadzībām

Uzlabo augsnes, ūdens un produktu lietošanu

Uzlabota kultūraugu kvalitāte

Abiotiskā stresa mazināšana

Dabiskā augu cikla stimulēšana

Ilgtspējīga kultūraugu barošana

Let’s grow together.

Mēs palīdzam jums paātrināt zaļo pāreju. Mēs piedāvājam plašas vietējās zināšanas un globālu tehnisko palīdzību.

"*" indicates required fields

Vārds:*